Szélvédő javítás – interjú Szélvédős Ferivel

Interjú a Ragyogjon.hu Kft. ügyvezetőjével, Szita Ferenccel

Szélvédőt javítunk a Sportverda műsorában, avagy Szélvédős Feri megoldja!

Szinte mindegyikünkkel megesett már, hogy a kocsink szélvédőjét valamilyen kár érte. Kőfelverődés, jégeső, esetleg kisebb koccanás, netalán feltörték a kocsinkat, és ehhez valamelyik oldalsó üveget nyomták be. Mi a teendő, ha törik, ha reped, miért fontos, hogy időben szakemberhez forduljunk? Szita Ferenccel a Ragyogjon.hu Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

szita ferenc
Szita Ferenc szélvédő javító

Mióta foglalkozol szélvédők javításával?

Tíz éve az akkori munkahelyemen találkoztam először a szélvédő javítással. Ekkor tudatosult bennem, hogy a jövőben ezzel szeretnék foglalkozni. Azóta folyamatosan tanulok, képezem magam, hogy mindig a legjobb és legkorszerűbb megoldást tudjam nyújtani az ügyfeleimnek. Szerencsésnek mondhatom magam, mert a hobbim lett a szakmám.

A szélvédő javítása tényleg olyan „egyszerű” feladat?

Voltaképpen nem bonyolult akkor, ha megvan hozzá a megfelelő szaktudás és a jó minőségű szerszámok. Ha ez a kettő párosul, nagy baj már nem történhet. Természetesen, emellett nagy figyelmet és precizitást igényel egy kőfelverődés javítása. Sajnos az itthoni autósok halogatják a szélvédők javítását, nincsenek tisztában ennek fontosságával, és így saját biztonságukat is veszélyeztetik.

Rendeltetésszerű használat esetén nyilván a szélvédő az, ami sérüléseket szenvedhet. Milyenek lehetnek ezek?

Leggyakoribb a kavicsfelverődés által okozott sérülés, mely pontszerű, kis törés formájában jelenik meg. Fontos, hogy ha ilyet veszünk észre az autón, akkor a sérülés helyét ragasszuk le azonnal, hogy se por, se víz, se szélvédőmosó folyadék ne kerüljön bele, mert ezek nehezítik a javítást. A kavicsfelverődések okozta változás akár nagyobb repedéssé is átalakulhat, ha nem kezeljük időben. Így az esetek nagy százalékában a kavicsfelverődés javítható, repedés esetén viszont cserélni kell a szélvédőt.

A sérült szélvédőt mindig meg lehet javítani?

Nem, ahogyan az előbb is említettem, a repedt szélvédőt mindenképpen ki kell cserélni. Vannak viszont olyan kavics okozta sérülések is, amikor mindenképpen ajánlott a szélvédőcsere. Ilyen eset például, amikor a sérülés a látótérben helyezkedik el, és zavarja a vezetőt a biztonságos közlekedésben. Ez már kifejezetten veszélyesnek mondható. Ebben az esetben minél előbb érdemes szakemberhez fordulni.

Jellemzően mikor fordulnak szakemberhez az autótulajdonosok?

Általában később, mint kellene, tisztelet a kivételnek. Sokan először az olcsóbb megoldást keresik, és sajnos választják. Ez a legtöbbször egy rosszul megjavított sérülést eredményez, amit már nem lehet helyrehozni. Nálunk az ügyfél az első, az a lényeg hogy ő elégedett legyen a munkánkkal és vigye a jó hírünket. Általánosságban elmondható, hogy a minőség választása mindig megtérül és ez a mi esetünkben sincs másként. Kíváló minőségű anyagokkal és gyári üvegekkel, gyári szerszámokkal, gyári ragasztókkal dolgozunk és örök garanciát vállalunk az általunk elvégzett munkára.

Ezek a javítások, illetve cserék Casco-ra is elvégezhetőek?

Igen, abban az esetben, ha a kötvény magában foglalja az üvegkárt. Bár itt ki kell, hogy emeljem, hogy nagyon kevés azon ügyfelek száma akiknek a  Casco biztosítása nem terjed ki egy üvegkárra. Tehát ha megtörténik a “baj” legelőször is meg kell nézni, hogy a CASCO kötvénye üvegkárra is vonatkozik-e. Ha igen, akkor csak annyit kell tennie, hogy felkeres minket és mi mindent elintézünk, hiszen Casco-s kárügyintézők is vagyunk. Amennyiben javításról van szó, az Casco-ra minden esetben teljesen ingyenesen történik. ( Itt kivételt képeznek a céges autók). A szélvédőcsere önrész köteles (az önrész általában 10 százalék), amit lehetőség szerint igyekszünk átvállalni.

Hogyan zajlik a javítás, mit érdemes tudni a folyamatról?

A javítás történhet telephelyeink valamelyikén vagy kérésre kiszállást is vállalunk. Mint minden ez is megbeszélés kérése. Minden javítás előtt a legfontosabb feladatunk, hogy teljes körűen tájékoztassuk az ügyfelet minden eshetőségről. Itt gondolok arra, hogy a szélvédő sajnos a javítás során megrepedhet és eltörhet, bármennyire is körültekintőek vagyunk. Ha ez megtörténik, kezdődhet a munka.

Legelőször szárítjuk és tisztítjuk a bemeneti nyílást (telefonon mindig felhívjuk az ügyfelek figyelmét, hogy semmiképpen ne kerüljön víz a sérülésbe), adott esetben meg is fúrjuk. Ráhelyezzük a szerszámot az üvegre és bejuttatjuk a kívánt ragasztót. Ezután egy másik ragasztó segítségével pótoljuk a kitört üvegdarabot. A legvégén jön a szárítás illetve tisztítás. Az egész körülbelül 10-15 percet vesz igénybe. Tényleg nem tart sokáig.

Bármilyen típushoz bármilyen üveget be tudtok szerezni?

Igen. A gyári logós üvegek beszerzési ideje persze hosszabb és az áruk is borsosabb. A nem logós, de ugyanolyan minőségűek ára jóval kedvezőbb és bátran állíthatom, hogy minőségben nem térnek el gyári társaikétól. Ha valaki valami extrém üveget szeretne, például old timer autóba, akkor az is megoldható, de itt az időfaktorral jobban kell számolni.

Csak személyautók szélvédőjavítását vállaljátok?

Nem. Személyautókon kívül buszok, kamionok és tehergépkocsik szélvédőit is tudjuk javítani és cserélni egyaránt. Nincs megoldhatatlan feladat a számunkra. De ezek azért hosszabb időt és befektetést igénylő munkák. Ilyen típusú járműveknél különösen hasznos lehet ha Casco biztosítással rendelkeznek. Nagy terhet vehet le a tulajdonos válláról, mert itt már nem pár ezer forintról beszélünk.

Hogyan érhetnek el titeket az emberek?

Természetesen telefonon egész nap a rendelkezésükre állunk. Működik az online ajánlatkérés is a weboldalainkon, illetve a telephelyeinken reggeltől estig várjuk a kedves ügyfeleket.